Wat te doen als iemand die u kent lijdt aan een gokverslaving


Gokverslaving is een ernstig probleem dat mensen van alle leeftijden en sociaaleconomische achtergronden treft. Als u iemand in uw omgeving heeft die aan deze aandoening lijdt, kan het moeilijk zijn om te weten hoe u hen het beste kunt ondersteunen. Hier zijn vijf tips die kunnen helpen.

Verdiep jezelf in hoe gokken verslavend kan zijn

De eerste stap om iemand met een gokverslaving te helpen, is jezelf te informeren over de stoornis. Lees meer over wat de verslaving veroorzaakt en in stand houdt, evenals over beschikbare behandelingen. Dit zal je helpen om je geliefde beter te begrijpen en in te leven, en inzicht te geven in hoe je hem of haar het beste kunt helpen.

Bied niet-oordelende ondersteuning

Als je met je geliefde praat over hun gokprobleem, is het belangrijk om niet te oordelen. Gebruik geen taal die schuld of schuld impliceert; focus in plaats daarvan op het bieden van begrip en mededogen voor hun situatie. Het is ook belangrijk om ze niet onder druk te zetten of te proberen hun gedrag te beheersen; bied gewoon een luisterend oor en stimuleer hen om indien nodig professionele hulp te zoeken.

Help hen copingstrategieën te ontwikkelen

Als je geliefde te maken heeft met een gokverslaving, is het belangrijk dat hij of zij gezonde strategieën ontwikkelt om met stress, angst en andere negatieve emoties om te gaan die ze kunnen ervaren in tijden van verleiding of terugval. Moedig ze aan om hobby’s of activiteiten na te streven die ze leuk vinden, zoals yoga of schilderen, en herinner ze aan het belang van zelfzorg bij het beheersen van hun geestelijke gezondheid.

Help ze met het bedenken van een actieplan

Als uw geliefde vastbesloten is om zijn gokverslaving te overwinnen, is het belangrijk dat hij of zij met een actieplan komt om dit te doen. Dit kunnen zaken zijn als het volgen van counselingsessies of het deelnemen aan een steungroep; het moet echter ook specifieke stappen bevatten die ze elke dag kunnen nemen (bijv. triggers vermijden) en langetermijndoelen (bijv. sparen). Door hen te helpen een actieplan op te stellen, kan dit hen richting en motivatie geven tijdens hun hersteltraject.

Stel grenzen

Ten slotte is het belangrijk voor u (en andere gezinsleden) om grenzen te stellen wanneer u omgaat met uw geliefde die een gokverslaving heeft. Bijvoorbeeld: leen geen geld en red ze niet uit de financiële problemen veroorzaakt door hun gokken; maak hun gedrag niet mogelijk door het te negeren; word niet boos als ze terugvallen; laat u niet manipuleren om hulp te bieden die op de lange termijn niet nuttig is (bijvoorbeeld geld geven). Grenzen stellen kan moeilijk zijn, maar helpt uiteindelijk om beide partijen die bij de situatie betrokken zijn te beschermen tegen verdere schade en pijn veroorzaakt door de stoornis zelf.
Conclusie: Zorgen voor iemand die aan een gokverslaving lijdt, kan een uitdaging zijn, maar er zijn manieren waarop u zinvolle ondersteuning kunt bieden terwijl u tegelijkertijd persoonlijke grenzen stelt – uzelf informeren over de stoornis, niet-oordelende ondersteuning bieden, helpen bij het ontwikkelen van copingstrategieën, het creëren van een actieplan en het stellen van grenzen. Door deze stappen te nemen, zelfs als het kleine zijn, kunt u een grote impact hebben op de reis van uw dierbare naar herstel van deze slopende aandoening.

Bron: Connection SGGZ