Stoppen met roken? Kies voor tabakloze alternatieven


Het is algemeen bekend dat roken slecht is voor de gezondheid. Dit komt omdat er tabak in zit. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel rook alternatieven beschikbaar waar geen of minder tabak in zit. In deze blog vertellen we hier meer over. 

De gezondheidsgevolgen van tabak

Het gezondheidsrisico van een tabaksproduct hangt af van de manier waarop de tabak gebruikt wordt en van de stoffen die vrijkomen. Zo zijn e-sigaretten bijvoorbeeld minder schadelijk dan normale sigaretten. Echter zit uiteindelijk in elk product met tabak schadelijke stoffen en is het op lange termijn niet goed voor je gezondheid. Zo kan het roken van tabak leiden tot ernstige aandoeningen zoals hart-en vaatziekten, longaandoeningen, de ziekte van Crohn en maagzweren. Hiernaast verhoogt het ook nog eens het risico op kanker. Om deze reden leven mensen die tabak roken soms wel 5-10 jaar korter dan mensen die het niet doen. 

Tabakloze alternatieven 

Tegenwoordig zijn er verschillende tabakloze rook opties beschikbaar. Hieronder hebben we er twee uitgelicht: Tabakloze sigaretten en tabakloze shisha’s. 

Tabakloze sigaretten 

Een populair alternatief voor sigaretten met tabak zijn kruidensigaretten. In een kruidensigaret zit vaak geen of maar een heel klein beetje tabak. In plaats van tabak worden dan andere planten gerookt, bijvoorbeeld klaver, tijm, jasmijn of sla. Omdat deze sigaretten geen tabak bevatten, bevatten ze ook geen nicotine waardoor ze minder verslavend zijn. Echter zijn ook kruidensigaretten niet heel goed voor je gezondheid. Ook al zijn de kruiden veilig om te eten, kunnen bij het verbranden van de kruiden alsnog schadelijke stoffen vrijkomen, zoals koolmonoxide en teer. 

Tabakloze shisha’s

Een alternatief voor het roken van shisha’s met tabak zijn shisha-smaakvloeistoffen. Dit zijn vloeistoffen gemaakt van glycerine, propyleenglycol en natuurlijke smaakstoffen. Ze zijn verkrijgbaar in dezelfde smaken als traditionele tabak, zoals watermeloen, mint en aardbei, maar ze zijn vaak veganistisch en diervriendelijk. Hiernaast zijn er ook tabakloze shisha-kooltjes. Deze zijn dan gemaakt van bijvoorbeeld bamboe of houtskool. De kooltjes hebben dezelfde werking als traditionele kooltjes, maar dan zonder de gezondheidsrisico’s van tabak. Bovendien zijn ze ook nog eens milieuvriendelijker. Kijk bijvoorbeeld een naar de tabakloze shisha kooltjes van Amy Deluxe.