Hoe plastische chirurgie je neus kan rechtzetten


Een gebogen neus is een van de meest opvallende kenmerken van het gezicht. Het kan mensen ertoe brengen om onzeker te worden en zich ongemakkelijk te voelen in sociale situaties. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem: rhinoplastiek, oftewel neuscorrectie. In dit artikel lees je alles over rhinoplastiek: waarom mensen ervoor kiezen, de mogelijke complicaties en natuurlijk ook de resultaten.

Waarom rhinoplastiek?

Rhinoplastiek wordt vaak gedaan om esthetische redenen, maar soms is het ook noodzakelijk voor functionaliteit. Crooked neus kan mensen lastig ademhalen of verstopping van de neus veroorzaken. Rhinoplastiek kan helpen bij het corrigeren van deze aandoeningen, waardoor patiënten weer normaal kunnen ademhalen en eindelijk afscheid kunnen nemen van hun geluidloze nachtmerries. In sommige gevallen wordt rhinoplastiek ook uitgevoerd na een trauma, zoals een gebroken neus of andere beschadiging aan het gezicht. Het kan ook nodig zijn voor mensen die lijden aan congenitale afwijkingen, zoals een puntige neus of littekens die door acne zijn veroorzaakt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij rhinoplastiek wordt alleen het kraakbeen en/of bot veranderd – weefsel en huid blijven intact. De operatie duurt ongeveer twee tot drie uur en wordt meestal uitgevoerd onder algemene anesthesie. Er zijn twee soorten rhinoplastiek: ‘open’ en ‘closed’. Bij open rhinoplastiek maakt de chirurg een snee in de huid boven de neus (columella), waardoor hij/zij toegang heeft tot alle structuren die moeten worden aangepast. Bij closed rhinoplastiek maakt de chirurg geheime incisies binnenshuis, waardoor er minder littekens achterblijven na de operatie.

De keuze voor open of closed rhinoplastiek hangt af van verschillende factoren, zoals de wensen van de patiënt, anatomische factoren en complexiteit van de procedure. De meeste chirurgische ingrepen worden tegenwoordig met minimale invasieve technologie (MIS) uitgevoerd, wat betekent dat er steeds minder snijwondjes nodig zijn om hetzelfde resultaat te bereiken. MIS-technologie maakt gebruik van kleine cameras en speciale instrumentariums die via kleine sneetjes in het weefsel worden geïntroduceerd – dit minimaliseert bloeding, littekens en hersteltijd.

Rhinoplastiek is eigenlijk nog steeds echt ‘chirurgische kunst’, want elke patiënt is uniek en vraagt om eigen aanpak – daarom is het belangrijk dat je altijd je research doet voordat je naar een chirurg gaat!
Vergelijk altijd minimaal drie verschillende chirurgische centra voordat je een definitieve keuze maakt – dit helpt je niet alleen om geld te besparen op je behandeling, maar ook om ervoor te zorg dat je in goede hand bent bij echte professionals met jarenlange ervaring in plastische chirurgie. Als je twijfelt over welke arts het beste bij jou past of welke behandeling voor jou geschikt is, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team! Wij helpen je graag met al je vragen rondom plastische chirurgie!

Complicaties van rhinoplastiek

Rhinoplastieken gaan over het algemeen goed, maar net als elke operatieve ingreep brengt het risico’s met zich mee – hoewel ze zeldzaam zijn, moet je ze toch even kennismaken voordat je beslist of rhinoplastie iets voor jou is:

  • Infecties: hoewel infecties tijdens operaties zeldzaam zijn (minder dan 2%), moet elke patiënt weten dat er wel degelijk risico op is – gelukkig kan dit gemakkelijk worden behandeld met antibiotica;
  • Bloeden: hoewel er tijdens elke operatieve ingreep wat bloedverlies optreed, is er bij rhinoplasty altijd risico op postoperatief bloeden; dit kan soms problematisch zijn maar gelukkig loopt het in de meeste gevallene goed af;
  • Ademhalingsproblemen: hoewel zeldzaam (minder dan 1%), kunnen postoperatieve ademhalingsproblemen optredend – gelukkig losser dit probleem meestal snel op met fysiotherapieu of andere ademhalingsoefening;
  • Littekens: net zoals bij elke operatieve ingreep ontstaan er littekens na rhinoplasty – gelukkig valle ze vaak heel erg mee en zien we ze amper;
  • Verandering van sensaties: sommige patiënt voel postoperief wat tinteling in hun neusharen of huid – dit treed normaal gesproken snel opnieuw op na herstelt periode

Conclusie

Benieuwd naar de mogelijkheden van het rechtzetten of nieuwe vorm geven van je neus? Bekijk dan de website van drwever.com en laat je inspireren door de before and afters.