Emotieregulatie voor beginners


Het ervaren van heftige, irreguliere of zeer afwisselende emoties kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Normaliter spelen emoties namelijk al een grote rol bij de besluiten die je in het dagelijkse leven neemt, maar wanneer je emoties niet meewerken kan deze confrontatie op veel momenten in de dag voor irritatie zorgen. Voor een goed dagelijks functioneren, en natuurlijk voor een fijne gemoedstoestand, is dus een juiste emotieregulatie van groot belang. Veel mensen zijn niet bewust bezig met het reguleren van hun emoties, maar wanneer deze een steeds grotere rol in je leven gaan spelen kan het een goed idee zijn om je hier eens bewust op te gaan focussen. 

Omgaan met heftige emoties 

Wanneer je te maken krijgt met heftige emoties kan dit tal van oorzaken hebben. Hierbij kunnen bijvoorbeeld je hormoonhuishouding, mentale gezondheid en stress een grote rol spelen. Om hier op een juiste manier mee om te kunnen gaan is het van belang om je ervan bewust te zijn hoe deze heftige emoties kunnen ontstaan. Als je bijvoorbeeld om wat voor reden dan ook erg druk bent op je werk, is er een kans dat dit ervoor zorgt dat je emotionele regulatie ook niet helemaal werkt. Door dit bewustzijn zul je merken dat je deze emoties beter kunt plaatsen, waardoor het omgaan hiermee ook een stuk makkelijker wordt. 

Andere oorzaken en oplossingen 

Het kan echter ook het geval zijn dat er andere oorzaken achter de emoties te vinden zijn. Zo ervaren HSP (hoog sensitieve personen) veel heftigere emoties door hun achterliggende oorzaak, waardoor eventuele oplossingen die werken bij bijvoorbeeld stress weinig zullen uitmaken. In zulke gevallen is het een goed idee om contact op te nemen met je huisarts of met een professional: zij kunnen je helpen in de zoektocht naar een goede oplossing.